Minimalismul – ușa nedeschisă spre o viață mai fericită?

Dragi prieteni, știți ce este minimalismul?

Ziua de ieri pentru mine a fost ziua de îndeplinire a responsabilităților casnice: spălatul, pregătirea prânzului pentru a doua zi, sportul și alte chestii pe care dacă te-ai apucat să le faci, e mai bine să nu te oprești până nu ai terminat. Încercând să petrec acest timp scurt cât mai eficient am dat de un film documentar care explorează ideea de a trăi o viață cât mai simplificată sau minimalistă.

Minimalismul este o mișcare de promovare a unui mod de viață cât mai simplu, bine pus la punct, în care sunt excluse lucruri care nu aduc bucurie sufletească, și lucrurile care cauzează stres. Acest mod de viață ar trebuie să ne ajute să înțelegem ce este necesar și ce este inutil în viața noastră. Minimaliștii încearcă să dobândească fericirea prin însuși experiența de a trăi și nu prin posesiuni. Mai multe despre minimalism puteți citi aici.

Noi oamenii suntem mereu atât preocupați de grijile noastre de toate zilele, încât uităm să mai apăsăm pe butonul de pauză și să inhalăm un pic din viața pe care cică o trăim. Acest film pune un mare accent pe această problemă, iar eu am rămas marcată de câteva idei pe care autorii acestui documentar au încercat să le transmită, așa că am decis să le împărtășesc cu voi.

Așadar, Joshua și Ryan aduc în fața camerei realitatea mediului în care trăim. Întotdeauna avem nevoie de ceva; întodeauna există un obiect pe care vrem să-l cumperăm, întotdeauna avem nevoie de bani; întodeauna suntem preocupați de cum naiba să ne mai decorăm casa și multe alte nimicuri. Tot așa mai pot fi enumerate multe din problemele cu care ne irosim timpul. Băieții ăștia duc o viața extrem de simplă. Apartamentele lor sunt simplu și minim mobilate, iar bagajul lor de călătorie nu trece de o geantă, și aia compact organizată.

Conform documentaerului, tindem să ne cosntruim viața în concordanță cu mediul în care trăim, dar niciodată nu considerăm faptul că am putea contrui spațiul din jur după cum vrem să ne trăim viața.

The Minimalists/Minimaliștii – așa își zic cei doi promotori ai acestei idei – susțin că în casele noastre nu trebuie să avem mai mult decât ceea ce ne poartă folos. Atâta timp cât un obiect nu ne mai este util și nu ne mai aduce plăcere, trebuie să renunțăm la el.

Viața fiecăruia dintre noi este dictată de nevoia de a face bani. Zi de zi mergem la muncă și încercăm să atingem un număr maxim de ore pentru a avea un salariu cât mai mare. Toate acestea pentru a ne cumpăra o casă mare. O casă pe care s-o umplem cu obiecte care cel mai probabil nu ne vor aduce fericire. Astfel, rutina noastră cotidiană, al cărei țel este agonisirea unei averi, ne face mizerabili și nefericiți. Ce-ar fi dacă am renunța la unele obiecte, la casa aia de zeci sau sute de metri pătrați, și ne-am bucura de viață? Un trai mai modest, necesită și un venit mai mic. Respectiv, uniți voi punctele și trageți concluziile care vi se par mai potrivite. Eu am spus ce am avut de spus.

Explorați subiectul minimalismului. Acest mod de viață trebuie tratat ca atare, studiat și abordat în măsurile posibilităților fiecăruia dintre noi. Chiar și așa, cu siguranță că un mediu mai simplu, cu mai puține mărunțușuri ne va ajuta să ameliorăm stresul la care ne expunem zilnic la muncă, acasă, sau în ambuteiaje. Ar fi foarte bine dacă odată intrați în casă, după o zi grea, să putem să uităm de ce a fost și să ne bucurăm de ce ne-a mai rămas din acea zi.

Filmul acesta poate fi găsit pe mai multe platforme, inclusiv Netflix.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *