Nu ne putem ascunde de stres, dar îl putem combate

De foarte mult timp duc o luptă crâncenă cu stresul. Spoiler alert – pierd această luptă. Zi de zi, din momentul în care mă trezesc e ca și cum aș intra într-o capcană a nervilor și a stresului. Apogeul zilei este ambuteiajul. Eu sunt o șoferiță destul de aprinsă, ca să nu-i spun altfel. Asta nu înseamnă că ies din mașină și mă iau la harță, din contra, nervii măi nu afectează pe nimeni înafară de mine. Iată de ce astăzi am decis să vă povestesc despre metodele pe care încerc să le aplic în rutina mea zilnică, ca să ameliorez efectele stresului.

Îmi aduc aminte de cursurile despre inteligența emoțională de la facultate și mă amuză faptul că toți încearcă să-și dezvole inteligență emoțională în business, când foarte puțini dau dovadă de inteligență emoțională în viața de zi cu zi. Poate acest aspect ar trebui luat în conisderare atunci când sunt construite programele școlare.

Stresul zilnic este o poveste aparte. Nici nu îmi mai amintesc când ultima dată am avut o zi calmă de dimineață până seara. Uneori tot ce îmi doresc este să pot parcurge drumul de acasă până la muncă fără să atrag atenția la toate nimicurile de pe traseu și la toate gafele făcute de ceilalți participanți la trafic. Până la urmă toate acestea sunt lucruri neimportante. Tot ce poate ieși din această grijă continuă față de toate greșelile făcute de alții este propriul nostru dezechilibru emoțional.

Așadar, pentru a ameliora efectele acestor emoții nesolicitate, există multe remedii naturale care vă pot veni în ajutor. Și nu, nu vorbim de număratul în gând pentru a ne liniști, nu vorbim de a închide ochii și a respira adânc. Deși acestea pot fi foarte benefice, la fel cum condusul în liniște (fără muzică sau știri) poate fi relaxant, acestea sunt puține dintre măsurile pe care le putem lua.

Starea noastră emoțională începe cu micul dejun și se termină cu momentul în care tragem plapuma peste noi înainte de somn.

STRESUL DIN FARFURIE

Diversitatea caracterelor umane și variatele reacții pe care le are acesta la întâlnirea unor stresori externi ne-au determinat să justificăm de multe ori momentele de nestăpânire și nervozitate maximă pe natura omenească. Dragi cititori, v-ați gândit vreodată că mulți dintre nervii vărsați zilnic sunt rezultatul a ceea ce consumăm în materie de alimentație?

După foarte multe luni de zile în care m-am auto inițiat în ceea ce privește relația cu propriul meu corp, raportul nutriție și calitatea vieții, și mai ales felul în care putem fi stăpâni pe noi înșine la modul cel mai direct – am înțeles că expresia „ești ceea ce mănânci” constituie cel mai mare și important adevăr rostit vreodată. Așadar, dacă avem crize nervoase regulate s-ar putea că în dieta noastră zilnică există alimente care contribuie la apariția acestora. Alimentele respective zdruncină echilibrului nostru hormonal, totodată determinându-ne să devenim mai iritabili și mai puțin receptivi față de ceea ce se întâmplă în jur.

Există câteva produse care, consumate zilnic sau de mai multe ori pe zi, ne dau peste cap starea emoțională (un indicator al stării noastre fizice). Printre alimentele care ne trimit procesele noastre interne într-un regim de alertă se numără cofeina și zahărul.

Cofeina este un important stresor pentru organismul nostru. Aceasta se găsește în cantități mari în cafea – o băutură foarte populară în prezent. Anual în întreaga lume sunt consumate peste 100,000 de tone de cofeină. Odată intrată în organism cofeina funcționează ca un stimulant al sistemului nervos central. Astfel, noi devenim imediat alerți, putem observa un exces de anxietate, iar uneori, din cauza supra stimulării sistemului nervos, putem deveni confuzi. În cantități mici și în prima parte a zilei, cofeina ne poate fi un prieten extraordinar, dar atunci când bem cafea de mai multe ori pe zi, inclusiv seara, expunem organismul la un stres adițional. Prea multă cofeină induce organismul în regimul fight or flight, o stare pe care acesta și-o asumă atunci când este în pericol. Așadar, ajunși la ora de culcare noi suntem alerți, hiperactivi și nu avem somn. Este clar ca bună ziua că deja vom fi lipsiți de un somn de calitate, iar a doua zi ne vom trezi supărați și iritați. Nu uitați, corpul nostru are nevoie de opt ore pentru a metaboliza cofeina, iar atunci când vrem să bem o cafea la ora 18:00, ar trebui să ne gândim de două ori.

Zahărul este dușmanul nostru numărul unu. Acesta se face responsabil de multe probleme de sănătate, inclusiv dezechilibrul emoțional. Cu toții știm bine că este nerecomandat copiilor să consume deserturi seara din simplul motiv că aceștia nu vor putea dormi. Ei bine, există încă foarte multe efecte neplăcute în spatele acestei cortine albe și dulci. În general, zahărul nu deține proprietăți nutritive care să fie benefice și necesare organismului uman, iar atunci când îl consumăm acesta nu face decât să creeze un haos în corpul nostru. Consumul de zahăr crește nivelul glucozei în sânge la cote maxime. Acest fapt va cauza apariția unui exces de energie, dar și secreția dopaminei (hormonul fericirii), efect ce nu durează mult – așa explicăm de ce ne plac la nebunie deserturile. După o creștere bruscă a glucozei, pancreasul secretă o cantitate enormă de insulină pentru a o putea procesa, ca ulterior cantitatea mare de insulină să ducă la scăderea bruscă a glucozei, iar noi brusc ne vom simți obosiți, lipsiți de vlagă și vom observa o schimbare considerabilă în dispoziție. Un astfel de ciclu nu poate avea efecte benefice asupra emoțiilor noastre, ba mai mult, acetsa va crea un fel de rollercoaster pentru sistemul nervos, stimulându-l în exces, iar ulterior lipsindu-l de energie. Așadar, este imperativ să evităm zahărul procesat cât se poate de mult pentru a păstra un nivel de energie constant de-a lungul întregii zile.

Porțiile prea mari și mesele neregulate sunt un factor care de multe ori mi-au cauzat disconfort atât fizic, cât și emoțional. Evident, consumul de cantități exagerate de mâncare nu are cum să ducă la bine. La fel se poate spune și despre mesele neregulate: când toată ziua nu punem gura pe nimic, iar la miezul nopții mâncăm înflăcărat pâine cu unt de migdale, ciocolată sau orice altă mâncare bogată în carbohidrați, nu vom avea parte de un somn odihnitor. Pentru mine un asemenea regim înseamnă să mă simt mereu balonată, să am kilograme în plus care să mă facă nefericită, sau care să mă determine să mă simt vinovată imediat după ce am terminat de mâncat. Ei bine, mergând la culcare într-o asemenea stare, ne distrugem somnul, iar a doua zi ne vom trezi obosiți, cu o dispoziție proastă și, evident, ceea va urma în timpul zilei poate fi cu ușurință explicat în două – trei cuvinte: bombă de nervi.

ÎNVAȚĂ SĂ TE ALINȚI

Dacă vrem ca organismul nostru să fie mereu sănătos, să ne remunereze zilnic cu energie și bună dispoziție, trebuie să îi acordam atenția necesară. Corpul nostru nu este un sclav. Acesta are nevoie de atenție și dragoste. Există multe moduri prin care putem face acest lucru. În continuare o să vă dau câteva idei care, pe lângă faptul că sunt plăcute, sunt și un remediu bun împotriva stresului.

Băile cu uleiuri esențiale. Pentru mine băile sunt o adevărată sărbătoare indiferent dacă sunt simple sau au un adaos de plăcere în ele. Acestea pot deveni și mai speciale dacă o să alocăm timpul necesar pentru a pregăti o baie relaxantă, care să aducă și anumite beneficii corpului nostru. Adăugând băilor niște sare de mare, uleiuri esențiale, și ierburi precum levănțica, mușețelul, salvia sau rozmarinul, putem cu ușurință stabilim un ritual prin care să-i oferiți corpului nostru șansa de a elimina efectele stresului acumulat în timpul zilei, bucurându-ne în același timp de o baie relaxantă și aromaterapeutică.

Eu am câteva uleiuri esențiale la care apelez de câteva ori pe săptămână în acest sens: uleiul de arbore de ceai, uleiul de coajă de portocală și uleiul de levănțică. Pe lângă acestea sunt zeci de feluri de uleiuri esențiale cu beneficii incredibile și care  garantează o baie relaxantă. Pentru mine raftul cu uleiuri esențiale de la magazin a devenit un fel de go-to, fiind nevoită să apelez la tot felul de metode de remediere a efectelor din urma crizelor nervoase zilnice.

Să știți că în natură pot fi găsite cele mai puternice și relaxante metode pentru a diminua efectele fiecărei zile și pentru a ne asigura un mod de viață cât mai sănătos și lipsit de toxine. Tot de ce avem nevoie este un pic de documentare.

De exemplu, uleiul de arbore de copac este folosit în medicina tradițională pentru a trata infecțiile de piele, inclusiv acneea, dar și eczema, și mătreața. De asemenea, acesta este o metodă eficientă de a revigora efectele zilelor întregi petrecute purtând încălțăminte ce împiedică respirația picioarelor, mai ales iarna, când frigul ne determină să purtăm câteva straturi de ciorapi și cizmulițe cu blană.

Vizitele la masaj (chiar dacă sunt mai rare). Știu că vizitele la masaj sunt costisitoare, dar acestea nu trebuie să aibă loc o dată pe săptămână, ci mai degrabă cel puțin o dată sau de două ori pe an. Aici nu vorbim de remodelarea pielii, eliminarea celulitei sau alte probleme care au nevoie de tratamente regulate, vorbim de 1 oră – 1,5 ore pe an în care să ne relaxăm. Așa cum de multe oobișnuim să adunăm bani pentru un lucru nou, putem aduna o sumă pentru masaj. Nu ezitați să aveți grijă de corpul dumneavoastră, acesta vă va răsplăti înzecit! Unele studii arată că masajul este o metodă eficientă pentru a remedia anxietatea, durerile de cap, insomnia cauzată de stres, problemele digestive și multe altele.

Acupunctura. Aceasta este o tehnică de tratament holistică care își are originile în Medicina Tradițională Chinezească. Aceasta presupune stimularea unor puncte specifice prin intermediul inserării unor ace în piele. Acupunctura poate ajuta la tratarea durerilor de cap, migrenelor și insomniei. Totodată, această tehnică poate ameliora simptomele stresului și anxietății, îmbunătățind starea de spirit zilnică. Cu siguranță această metodă nu este una ieftină, dar ea nu trebuie să aibă loc în fiecare lună. La fel ca în cazul masajului putem apela la acupunctură o dată în jumătate de an, sau chiar mai rar. Cert este că atunci când organismul nostru este stresat, trebuie să îl ascultăm și să luăm măsurile necesare pentru a readuce echilibrul de care are nevoie.

Rutinele personale. Suntem diferiți, avem activități și lucruri diverse care ne aduc plăcere, și anume aceste lucruri ne vor ajuta să readucem calmul după o zi mai stresantă. Fie că vă place să gătiți, să vă aplicați măști, să citiți sau să desenați, formați o rutină care să vă ajute să mergeți la culcare mai pozitive, cu sufletul limpede, așa încât să aveți parte de un somn cât mai revigorant.

SUPLIMENTELE CARE VIN DE HAC STRESULUI

Ashwaganda este un adaptogen foarte popular în prezent. Pentru cei care nu cunosc, un adaptogen este o plantă videcătoare folosită în special în medicina tradițională chineză și indiană de mult timp. Acest grup de plante poate fi foarte benefic pentru organism (desigur, atunci când sunt adoptate în dietă trebuie să vă documentați și să vedeți dacă acesta vi se potrivește în dependență de starea sănătății voastre la moment). Ei bine, ashwagandha este o plantă minunată pentru calmarea sistemului nervos, dar și pentru întărirea imunității. De asemenea, aceasta poate îmbunătăți fertilitatea și este excelentă în perioada ciclului menstrual deoarece este o sursă importantă de fier.

Chaga sau zgura de mesteacăm este o ciupercă utilizată încă din străbuni, în special în Rusia (aceasta crește în pădurile nordice din Siberia sau Canada). Aceasta este excelentă pentru a ameliora anxietatea, stresul și nervozitatea. Chaga poate menține un nivel scăzut al glucozei în sânge, dar și poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului.

Mușețelul este una dintre cele mai populare plante utilizate pentru a ameliora stresul. Acesta poate fi consumat sub formă de ceai, băi de aburi sau ca terapie aromatizatoare.

ACTIVITĂȚI PENTRU ECHILIBRU EMOȚIONAL

Yoga și meditația. Eu am încercat să găsesc tot felul de metode prin care să îmi îmbunătățesc abilitățile de a-mi controla mai bine emoțiile sau de a reacționa (sau a nu reacționa) la toți factorii externi prin crize nervoase. Cum nu am dat și cum nu m-am întors, yoga și meditația erau mereu pe primul loc atunci când vine vorba de emoții, relaxarea, combaterea stresului și îmbunătățirea moralului. De asemenea, dacă nu ai de gând să faci yoga doar pentru beneficiile fizice, atunci trebuie să te pregătești cât mai eficient de momentul în care începi să incluzi această activitate în viața ta. Eu am început prin cercetarea tuturor tipurilor de yoga, care sunt scopurile holistice ale acesteia, de unde provine și care este filosofia din spatele acestei metode terapeutice atât de populare în prezent. Trebuie să recunosc că există atât de multe resurse și atât de multă informație încât te poți pierde în subiect. Chiar și așa, după ce am citit cât se poate de mult din ceea ce am găsit online, am cumpărat una dintre zecile de cărți, care vorbește despre latura spirituală a yoga, dar și prezintă în detalii toate pozele și secvențele posibile, începând cu pozele cele mai simple, până la cele mai complicate. Nu prea pot să vorbesc despre efectele yoga asupra organismului meu, dar cu siguranță pot susține că diminețile în care mă trezesc mai devreme pentru o include în rutină trec mai lent, la voie, fără graba constantă pentru a nu întârzia, dar și cu un mic dejun savurat din plin.

De asemenea, am apucat să practic yoga într-un studiou specializat. Efectele nu pot fi negate, începând cu starea fizică până la starea de spirit, declar că yoga trebuie încercată. Un singur lucru însă aș vrea să vi-l spunȘ dacă nu vă place să depindeți de un program stabilit atunci când vine vorba de asemenea lucruri, la un moment dat orarul lecțiilor de yoga ar putea deveni noua dvs sursă de stres. Am încetat să mai frecventez studioul de yoga după ce programul se transfomase într-un necaz pentru mine (avem două opțiuni: 5:00 dimineața sau 6:00 seara).

Desenul, sau artele în general, reprezintă o metodă eficientă de a te degaja, de a intra în propriul creier și a consuma toate problemele cu care te ciocnești zilnic prin artă. Am descoperit că artele ne pot ajuta să ne oprim pentru un o clipă, să ne retragem și să facem ordine în propriile gânduri.

Plimbările în aer liber. Acest punct este probabil unul subînțeles, dar am vrut să-l menționez căci uneori în locurile cele mai aglomerate îți poți regăsi propria liniște. Probabil sună precum un clișeu, dar anume plimbările ne pot ajuta să uităm de emoțiile negative pe care le-am acumulat acasă sau la muncă.

STĂRILE EMOȚIONALE NU TREBUIE IGNORATE

Ascultă-ți propriul organism. De multe ori văd oameni lipsiți de moral care se impun să facă sport, chiar dacă corpul lor nu poate face față unei asemenea solicitări. Deseori, stresul la care suntem supuși ne afectează mai mult decât buna dispoziție. Învățați să fiți într-o continuă comunicare cu propriul organism. Adesea starea noastră fizică va fi oglinda stării noastre emoționale și viceversa, iar noi trebuie să știm care latură stagnează ca să luăm măsurile necesare pentru a readuce echilibrul în corpul nostru. Fie că vorbim de implementarea unei diete mai bogate în nutrienți, eliminarea din dietă a unor elemente care determină aceste crize, sesiuni terapeutice, yoga sau pur și simplu un somn mai adecvat – toate aceste lucruri pot fi realizate cu ușurință doar dacă vom atrage atenția la semnalele pe care le primim din interior.

Există foarte multe resurse care ne pot ajuta în asemenea situații, cea mai rapidă și puțin costisitoare fiind internetul. De fapt, noi controlăm ceea ce vedem online, iar cu un mic efort putem descoperi râuri informație în acest sens. Prima mea sursă în călătoria de a-mi cunoaște mai în de-aproape propriul organism a fost cartea ”Woman Code”, despre care voi scrie în scurt timp și pe care o recomand tuturor femeilor care își doresc să implementeze un mod de viață sănătos. Respectă-ți corpul, acesta te va remunera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *