Opt luni de mișcare

Dintotdeauna să pornești o discuție cu mine despre sport însemna să-mi arunci cu sare-n ochi. Scuzele de genul nu am timp, nu am bani sau de mâine mă apuc, erau la oridnea zilei și erau invocate de fiecare dată când aveam o conversație sau pur și simplu mă uitam în oglindă. Cu alte cuvinte, detestam sportul. În copilăria meq nu a existat sport. Ajunsă la liceu evitam să mă implic la ora de educație fizică cu orice ocazie, iar la facultate lucrurile nu s-au schimbat prea mult,  luând în considerație faptul că din prima zi m-am ales cu o minge de fotbal în față. Având acest bagaj în spate, orice inițiativă de a introduce sportul în rutina mea zilnica era sortită eșecului.

Acestea fiind spuse, în mai 2017 m-am uitat bine în oglindă, după ce cu dificultate am pus pe mine o pereche de pantaloni mărimea 44. Acela a fost momentul decisiv. Nu mai existau scuze, nu mai puteam amâna pentru o altă zi, pur și simplu știam că a venit timpul și că sunt gata să fac această schimbare. Astăzi sunt opt luni de când am făcut primul pas pentru a-mi îmbunătăți starea mea fizică și morală. Prima decizie pe care am luat-o atunci a fost să-mi închid abonamentul la sală, pe care îl plăteam de ceva timp și unde am mers de cel mult 10 ori. Probabil va suna absurd, dar sălile de sport mă incomodează la maxim și îmi fură orice picătură de încredere în mine însumi.

Mulți dintre noi tratăm sport ca pe un instrument pentru a scăpa de kilogramele în plus și nicidecum ca pe un mod de viață. Până la urmă, nu am venit pe pământ pentru a ne arunca într-un mod de viață sedentar. Corpul nostru este făcut ca să se miște, acesta este capabil de lucruri încredibile, doar că noi nu îi oferim șansa să ne-o demonstreze. În general, activitatea fizică, antrenamentele de orice fel, au un impact mult mai mare decât ceea ce tindem noi să credem. Aceste schimbări sunt foarte vizibile și pot fi observate încă de la început.

În cazul meu, sportul m-a ajutat să fiu mai fericită și mai energică. Sentimentul pe care îl avem după ce am finisat un antrenament (după ce am făcut baie și simțim că mușchii noștri există, că sunt activi) este cel mai frumos lucru pe care îl putem trăi. De fapt, există multe beneficii pe care aș putea să le enumăr aici, dar o să mă limitez la câteva de bază: eliminarea toxinelor din organism, combaterea acneei acute, dra și dobândirea încrederei în isine. Chiar dacă motivul principal pentru care am introdus antrenamentele în rutina mea a fost dorința de a scăpa de kilogramele în plus, refuz să cred că sportul ține doar de aparențe. Cu toții cunoaștem mottoul „o minte sănătoasă, într-un corp sănătos”. Ei bine, nu pot să spun decât că sportul reprezintă cea mai eficientă metodă de a lupta cu porcrastinarea și de a lucra la cât de organizați suntem. Sportul necesită consistență, la fel cum calea spre succes necesită consistență.

Eu am ales să fac sport cu investiții financiare cât mai mici, adică, am ales să fac antrenamentele acasă, cu resurse online. În acest fel, de patru sau cinci ori pe săptămână livingul meu se transfomă în mica mea sală. Aici nu-mi pasă dacă mă judecă sau nu cineva pentru pauzele pe care uneori trebuie să le iau ca să pot continua, aici sunt liberă să fac sau să nu fac exerciții care uneori nu mi se potrivesc, aici mă simt în largul meu.

Nu există un remediu pentru toată lumea, fiecare dintre noi poate găsi un tip de activitate fizică pe potriva pasiunilor, spațiului sau timpului pe care îl deține. Cert este că există atât de multe posibilități care trebuiesc explorate. Nu vă mai petreceți zilele doar în fața unui computer, oferiți o șansă sportului, artelor, plimbărilor în aer liber. Lumea în care trăim este doldora de oportunități, trebuie doar să deschidem ochii și să privim în jurul nostru. Nu pierdeți momentul în care puteți să vă schimbați viața.

Când am decis să fac acest pas, nu m-am gândit la când și cum, pur și simplu am început. Fără prea multă forțare morală, fără planuri extraordinare, am decis să fac un pas spre un viitor mai frumos. Încetul cu încetul acest viitor devine tot mai clar. Mai întâi de toate m-am debarasat de 20 de kilograme, ulterior am început să studiez mai mult, să am mai mult timp pentru a citi, am reușit să revin pe blog și să lucrez la a-mi aduce viața în ordine și a stabili care îmi sunt prioritățile. Astăzi, nu regret nici măcar o clipă faptul că am pus pe mine uniforma de sport și mi-am luat un angajament atât de vital pentru a duce un trai mai bun. Schimbarea începe în noi, iar dacă noi vom aveam puterea să schimbăm felul în care trăim, vom găsi forțe să punem în mișcare un mecanism prin care vom schimba și lumea din jurul nostru.

Dragii mei, nu este nevoie de bani ca să faceți sport. Sportul nu este un lux, ci o responsabilitate față de corpul nostru. Nu există niciun leac pe lumea aceasta decât un mod de viață sănătos și activ. Încă nu am întâlnit un om care să fie sănătos, să arate bine și să își petreacă timpul mâncând pizza și înghețată pat. Avem o singură viață, iar întrebarea este următoarea: chiar suntem gata să ne petrecem scurta perioadă pe care o avem pe pământ fiind nefeiriciți și într-o stare fizică critică? Un răspuns la o asemenea întrebare presupun că nu este necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *